Biologische producten voor een gezonde en actieve leefstijl

Recept


Recept week 4: bloemkool-tahinsoep

Deze soep komt uit hetzelfde boekje als het vorige recept: Lunch in Parijs. Een liefdesverhaal met recepten, van Elisabeth Bard. Voor mij was het een hele nieuwe bloemkoolervaring,je kunt rustig zeggen: een ontdekking. (Via boekwinkeltjes punt nl of bol punt com is het boekje nog te koop, mocht je vinden dat deze 2 recepten naar meer smaken.)

De ontwerpster van deze soep heeft het recept gebaseerd op een eetervaring bij een kleine Amerikaans eethuisje in de buurt van het Louvre in Parijs, Scoop. Het is een traditionele Franse velouté, een romige en rijke soep. Dat komt deze keer niet door het gebruik van room, maar door de tahin.

Wat ik bijzonder vind is dat je zoiets lekkers kunt maken met maar heel weinig ingrediënten. Wel van goede kwaliteit natuurlijk, want dat is dan wel de sleutel.

Velouté de choufleur au tahini. / Amerikaanse soep in Parijs

Nodig: 3 el goede olijfolie of een andere plantaardige olie, 1 middelgrote gesnipperde gele ui, 1 kilo/ 1 middelgrote bloemkool. 1 ½ liter groente of kippenbouillon, 1 ½ tahin of naar smaak, maanzaad. Maken: maak de bloemkool schoon, (geef het groen aan kip of konijn of trek er bouillon van) snij de bloem en stronk in stukjes van 1 cm. Verwarm de (olijf)olie in een hoge pan, voeg de ui toe en fruit die tot ze glazig en geurig is, maar niet bruin. Voeg de bloemkoolstukjes toe en roer goed om. Voeg 125 ml bouillon toe, doe het deksel op de pan en laat de groente zo 20 min stomen. Roer na 10 min een keer om en check of het vuur niet te hoog staat.

Voeg de rest van de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook tot de bloemkool gaar is, maar niet te lang, want dan wordt de groente grijs en gaat stinken. Hou het proces dus in de gaten. Pak een staafmixer en mix de soep glad en smeuïg. Roer de tahin erdoor en gebruik zo nodig de mixer, om klontjes glad te maken. Proef of er nog wat zout en/ of peper nodig is. Bij een goede bouillon heb je geen specerijen meer nodig.

Schep de soep in kommen en bestrooi met maanzaad. Een naanbroodje met knoflook is er lekker bij, of een hartige cracker met zeezout of sesamzaad.

Posted in Recepten on Apr 05, 2016