Biologische producten voor een gezonde en actieve leefstijl

Recept


Minstens een keer per week wandel ik de groenste winkel van ons dorp binnen om te kijken wat het aanbod aan groente en fruit is en om gewone boodschappen te doen. Verse groene blaadjes lachen me toe, bleekselderij fluistert over bolognesesaus en tomaten knipogen over hun in de oven gebakken versie. Ook zijn er geregeld spannende nieuwe produkten waarbij ik me afvraag: is het lekker? Gezond? Wat maak ik ermee? Zal ik?
Later volgt dan een sessie met een kop thee en een of meer kookboeken om te beslissen wat ik zal gaan maken met mijn veroveringen. Plannen waarmee ik dan een paar dagen of langer vooruit kan, tot de volgende gang naar Go Pure. Dat zijn soms dagen met alleen groente en granen, of dagen met vlees of vis en peulvruchtendagen. Soepdagen en ovenschoteldagen, saladedagen en restjesdagen. Het lijkt me leuk om iedere week zo’n recept te delen met u, klant van Esthers Go Pure. Misschien helpt het u nog beter een keuze te maken of inspireert het tot lekkere, voedzame en vrolijke maaltijden. Als Esther dit schrijven van mij ook een goed plan vindt, dan kiezen we gewoon een aantrekkelijk product en beschrijf ik wat u kunt koken, bakken, roeren of klaarmaken. Deze week, week 1.Op zoek naar een lekkere parmezaanse kaas, reikte Angela me de Montello Parmezaan aan. Thuis kroop ik achter het www om uit te vinden wat voor kaas dat is. Het vroeg wat speurwerk, maar toen wist ik: dit is een uit Italië geïmporteerde kaas van rauwe koemelk, wat zout en vegetarisch stremsel van Latteria Montello. De kaas is niet vet, maar 32%. En de smaak bleek heerlijk! Ik haalde het stukje uit het plastic, legde het op een houten plankje in de kelder. Zo blijft het lang goed. ( Dit is theorie, want daarvoor is het veel te lekker!) Van een kaas met zo’n sterke smaak heb je niet veel nodig, hij is dus ook zuinig in het gebruik. ’s Avonds maakte ik een gratin met deze kaas en snijbiet uit mijn moesbakken, die het in deze zachte winter nog prima doet.

Snijbietgratin.

Nodig: 250 gram snijbiet in verschillende kleuren, gewassen en de stengels in stukken gesneden, de bladeren in repen. 250 gram crème fraîche. 2 dooiers van bio eieren. 100 gram fijngeraspte parmezaanse kaas. 2 el olijfolie. 2 flinke stukken zuurdesembrood, in grove stukken gescheurd.

Maken: Verwarm de oven voor op 180. Zet een grote pan met water op het vuur, breng het water aan de kook en blancheer de stengels 5 min. de laatste 2 min de bladeren meeblancheren (= tegen de kook aan gaar laten worden). In een vergiet storten, afspoelen met koud water, uit laten lekken. Meng in een kom crème fraîche, zout, peper, de helft van de kaas en de 2 eierdooiers. Doe de uitgelekte snijbiet in een ingevette ovenschaal, schenk het roommengsel erop, bestrooi met de rest van de kaas en bak 20 min in de oven. Maak ondertussen croutons van het brood: bak de stukjes in een koekenpan in warme olie, al roerend tot ze goudbruin zijn. In ‘Rachel Khoo’s Kookschrift’ op blz. 75 vind je dit recept. Rachel Khoo serveert het met gekonfijte kabeljauw. Ik ken het recept uit Zuid Frankrijk, waar snijbiet (blette) veel gegeten wordt en gebruik 2x zoveel groente en vervang een deel creme fraiche door yogarde.

Posted in Recepten on Apr 11, 2016