Biologische producten voor een gezonde en actieve leefstijl

Recept


Recept week 3: Verliefde linzen Du Puy

Linzenschotel? Ja, zo noem je dat wel in het Hollands. Een grote pan vol linzenprut. Erg lekkere linzenprut. Je stooft het gerecht langzaam en langdurig op het kleinste pitje op het fornuis. Dan wordt het iets tussen soep en eenpansmaaltijd in. Wil je toch soep? Dan doe je er gewoon extra bouillon bij.

In januari is het traditiegetrouw de tijd van peulvruchten, stampotten en ander stevig en relatief goedkoop voedsel. En in januari gaat een deel van onze bevolking vooruit kijken, naar de zomervakantie. Middenin de winterkou worden er dan plannen gesmeed voor zonniger tijden en oorden. Ooit kocht ik, op weg naar zo’n zonnig oord, in de ramsj het boekje Lunch in Parijs. Een liefdesverhaal met recepten, van Elisabeth Bard. Het bleek een gezellig verhaal over een Amerikaans meisje dat in Parijs een relatie krijgt met een jongen uit Bretagne en hem en zijn cultuur beter leert kennen via de Franse keuken. Dit boekje staat veelgebruikt en vol

potloodaantekeningen in mijn kast, want er staan heerlijke recepten in. Onder andere deze linzenschotel, die de verliefde jonge vrouw eet als haar vriend een paar dagen op reis is. Ze maakt dan een grote pan vol voor een paar dagen en is daar dik tevreden mee. Bij mij duurt een pan van deze linzen nooit langer dan een dag of twee. Te lekker.

Linzen met witte wijn, kruiden en tomaten. Lentilles au vin blanc.

Eenvoudig, voedzaam en gezond. Met een groene salade erbij en wat knapperig vers brood een complete maaltijd. Nodig: 2 el olijfolie, 1 grof gehakte winterwortel (of een paar kleine, regenboogwortels in schijfjes staan heel vrolijk en mooi), 1 grote gehakte ui, 350 gedroogde Puy linzen, 1 à 1 ½ liter bouillon (kip of groente van Vetara), 1 blik gepelde tomaten, in blokjes gesneden. Ook 250 ml droge witte wijn een handvol verse bladpeterselie (of lekkere gedroogde van het Blauwe Huis), 1 groot laurierblad, zure room/ yogarde/ crème fraîche (Karwij maakt de lekkerste), een paar limoenen in 4 parten en verse koriander (of ook van het Blauwe Huis, die is met behoud van smaak gedroogd). Zout en peper.

Maken: warm de olie op in een ruime gietijzeren pan, doe de wortels en uien erbij en bak op matig vuur tot ze glazig zijn. Was de linzen, laat uitlekken en doe ze erbij in de pan. Roer tot de linzen glanzen van de olie. Doe dan wijn, tomaten met sap, 1 liter bouillon, peterselie, laurier en vers gemalen peper toe. Laat een uur heel zachtjes sudderen met het deksel schuin op de pan. Roer in het voorbij lopen af en toe om en gebruik de overgebleven ½ liter bouillon om het gerecht smeuïg te houden, als er teveel vocht is opgenomen.

Proef na een uur of de linzen gaar en smakelijk zijn. Breng zo nodig op smaak met zeezout en peper. Puylinzen blijven een beetje stevig, waardoor ik ze lekkerder vind dan andere peulvruchten. Serveer in diepe kommen met een dot yogarde/ zure room/ crème fraîche en wat korianderblaadjes en wat sap van een halve of kwart limoen. Tip: wie vlees mist kan er natuurlijk een boerenworstje bij bakken. Nog lekkerder: een stukje gegrilde zalm op de linzen leggen en daar zout, peper, limoensap en koriander over strooien. Nog een tip: het boekje is nog steeds voor weinig te koop!

Posted in Recepten on Mar 29, 2016