Biologische producten voor een gezonde en actieve leefstijl

Actueel


Wilt u ook schoon en fit het najaar in?
Start NU met ontzuren!Met de Alka Ontzuringsweken, 20% korting op het gehele Alka assortiment!Zon en Vitamine D


Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een hormoon dat ons lichaam zelf aanmaakt. Het speelt niet alleen een grote rol bij onze weerstand en calciumopaname in de botten, het beschermt ook tegen zonverbranden. Hoe werkt dat?


Onder invloed van de zon maken we in onze huid vitamine D aan. Een tekort aan vitamine D wordt onderandere veroorzaakt door een tekort aan zonlicht of het onvermogen zonlicht te nemen.


Om vitamine D te maken is het noodzakelijk jezelf bloot te stellen aan de zon. De zon moet wel de juiste stand hebben. Dat is in Nederland niet het hele jaar door. Vanaf maart tot september is de 'zonkracht' 3 of meer, en dat is nodig voor de aanmaak van vitamine D.  In het voorjaar en najaar is dit tussen 13- en 15 uur. Later in de lente, en in de zomer, staat de zon hoog genoeg om het grootste gedeelte van de dag vitamine D aan te maken.


De zon moet dan wel óp je huid komen. Dit hoeft niet eens lang; 15 tot 30 minuten is genoeg. Wanneer je huid begint te verkleuren is dit een teken dat je optimaal vitamine D aan hebt aangemaakt. Denk er wel om, ieder huidtype is anders. Een lichte huid verkleurt eerder dan een donkere huid en is dus eerder verzadigd. Dat is iets om rekening mee te houden.


Naast dat je ook je huid in staat stelt om zon op te nemen. Wanneer je zonnebrandcrème smeert dan kan je huid geen zonlicht absorberen. Uiteraard is het verwisselen geen goed plan, dat is verdwenen, echter, af en toe jezelf zelfs blootstellen aan de zon is de enige manier om je lichaam zelf vitamine D te laten aanmaken.


Er is nog iets wat de aanmaak van vitamine D verstoord is: de zonnebril. Als je een zonnebril draagt, krijg je de boodschap dat het donker is. Er wordt dan geen vitamine D beperkt (want dat gebeurt onder invloed van de zon). Logisch toch? Als je een zonnebril op buiten hebt, heb je een snellere verbranding. Je hoeft niet meteen te gaan sungazen (in de zon kijken), maar af en toe je bril af en zelfs het zonlicht binnen laten komen is wel een goed idee.

AANBIEDINGEN Week 39

Geldig van 27  tmt 3 Oktober


BROOD
Gist
Volkoren gistbus €2,89
Rozijnen-notenbol bruin tarwe €4,49

Desem
Volk. spelt vitaal desem €5,69

Patisserie

Zwerfkeitje rozijnen-noten-sesam Bio €1,40 per stuk

GROENTE EN FRUIT
Fruit
Nieuwe Elstar appels NL € 1,59 per 500 gram
  Rode Druiven IT €1,99 per 500 gram
Limoen MA €0,79 per 100gram

Groenten
Paksoi NL €1,29 per stuk
Rode kool NL €1,99 per stuk
Witlof NL € 2,99 per 500 gram/
Jonge sla verpak NL € 1,59 per zak
Bami - nasi groenten €2,29 per zak